Home

Nuff

klik kan ye

Monday, February 25, 2013

Rai kejayaan tawan gunung Everest


dari kiri Hornbein, Dyhrenfurth, Whittaker dan DingmanBERKELEY, California - Pasukan pendaki Amerika Syarikat (AS) pertama yang menakluki Gunung Everest bergabung semula untuk meraikan pencapaian itu.
Pasukan tersebut terdiri daripada Norm Dyhrenfurth, 94, Jim Whittaker, 84, Tom Hornbein, 82, dan Dave Dingman, 76 yang masih hidup.
"Apabila saya mula menimbulkan idea tersebut (mendaki Gunung Everest) orang ramai berkata, pencapaian itu telah dilakukan, kenapa mahu melakukannya lagi," kata Dyhrenfurth pada Jumaat lalu.

Gambar fail pada tahun 1963 menunjukkan sebahagian anggota pasukan pendaki Amerika Syarikat berehat semasa perjalanan untuk menawan puncak Everest.Beliau dan tiga anggota ekspedisi Everest yang terselamat pada pendakian 1963 itu berkumpul di kawasan Teluk San Francisco untuk meraikan ulang tahun ke-50 kejayaan mereka menakluki Everest. Namun, menurutnya, pendakian itu ternyata amat sukar dengan Whittaker hampir kehilangan nyawa dalam usaha tersebut.

PUNCAK Gunung Everest pada tahun 1963.Whittaker tiba di puncak dunia itu pada 1 Mei 1963 diikuti oleh beberapa rakan-rakan sepasukannya selang beberapa minggu kemudian.
Dia dan seorang Sherpa, Nawang Gombu berada di puncak Everest sedekad selepas gunung tersebut ditakluki oleh pendaki New Zealand, Edmund Hillary.
Hillary merupakan manusia pertama yang tiba di puncak setinggi 8,534 meter itu. - Ap

Artikel Penuh:

No comments: