Home

Nuff

klik kan ye

Tuesday, July 12, 2011

Ramai Keluarga Calon PLKN gagal Menyemak Status Anak Mereka..


KESERONOKAN menyertai PLKN bagi kumpulan pelatih baru untuk sesi 2012 tergendala selepas ramai gagal menyemak status kelayakan mereka menyertai program itu semalam. - Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR – Keinginan lebih 500,000 lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta ibu bapa mereka di seluruh negara untuk menyemak status kumpulan pelatih baru sesi 2012 bagi Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) ternyata hampa apabila pelayan laman web PLKN tergendala sejak kelmarin dan berlarutan hingga malam tadi.

Kekecewaan mereka itu bertambah apabila usaha menyemak menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) juga tidak berjaya apabila mesej yang dihantar tidak dibalas.

Berdasarkan maklumat pengendali program, Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), akses bagi status pelatih terpilih sepatutnya boleh diketahui dengan melayari laman web PLKN di alamat www.khidmatnegara.gov.my atau menghantar SMS ke 15888.

Dianggarkan lebih 515,000 remaja yang berusia 18 tahun atau lahir pada 1994 membuat semakan untuk mengetahui jika mereka terpilih mengikut skim latihan selama tiga bulan itu.

Ketua Pengarah JLKN, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil (gambar kecil) ketika dihubungi menjelaskan, ia berlaku disebabkan pelayan sistem komputer mereka tidak dapat menampung bebanan akses yang terlalu banyak pada satu-satu masa.

Katanya, JLKN menjangkakan semalam kira-kira 500,000 bakal pelatih cuba mengakses laman web mereka selain menggunakan khidmat SMS.

3 comments:

khairul said...

pasni akan dengar mcm2 la kat PLKN tu

org muo said...

trafik jam

amir aizat said...

huhu nasib baik tak kena,hehe