Home

Nuff

klik kan ye

Sunday, May 29, 2011

Saintis Afrika Selatan temui lipas melompat


LIPAS melompat yang ditemui di Cape Town, Afrika Selatan.

CAPE TOWN - Sekumpulan saintis Afrika Selatan menemui spesies baru lipas yang boleh melompat seperti belalang, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Serangga itu yang tidak diketahui kewujudannya sebelum ini ditemui melompat di dalam semak di Taman Negara Table Mountain dekat sini.

Ia tersenarai dalam 10 spesies utama dan terbaru yang ditemui pada tahun ini.

"Lipas ini memiliki kaki belakang panjang dan sofistikated untuk membolehkannya melompat tinggi ke udara," kata seorang saintis yang membuat penemuan tersebut, Mike Picker.

Dia dan rakannya, Jonathan Colville menemui lipas ganjil sepanjang 1.27 sentimeter itu pada 2006 dan mengkaji serangga tersebut di makmal mereka di sini. - Agensi

13 comments:

Mohamadazhan hjDesa said...

info menarik

HAKMI said...

sah sah belalang, saintis ni bukan betol sangat, kalo betul, takkan di kata manusia asal dari beruk....

syafeeqa said...

lipas melompat..

sah sah bila feeeqa tengok pun sama terlompat kodd.. huhu

KeTaM_BaTu said...

tak macam lipas pun... ngeee

Nuff4u said...

terima kasih semua

RerameUngu said...

alaaaa, habis la kalo ada lipas melompat ni kat umah ai..mesti tekujut2 je la..hissshhh

misSbLurRy said...

perggg...siapa anti lipas nie mau kedu klo jumpe lipas lompat2 kat kaki

nuf4u said...

terima kasih
rerama ungu
misblury

caliph shuriken said...

spesis canggih ni ^^

farah da butterfly said...

unik la lipas nie..

missh chiorika said...

wow .
lipas lompat ??
thanks for sharing ;)

nuf4u said...

terima kasih semua ye

Zue Zoey said...

selalu jumpa lipas terbang je~ hehehe