Home

Nuff

klik kan ye

Tuesday, August 17, 2010

Pensijilan halal akan diwajibkan


JAMIL KHIR (bersongkok) melepaskan konvoi Jelajah Sahabat Yadim 1Malaysia di pekarangan Masjid Putra, Putrajaya semalam.

PUTRAJAYA - Semua pengusaha produk makanan, kosmetik dan farmaseutikal akan diwajibkan untuk mendapatkan sijil halal selepas pindaan Akta Perihal Dagangan 1972 dibentangkan di Parlimen pada Oktober ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, pindaan akta itu juga bagi memantap dan memperkemaskan peraturan industri halal negara.

"Kita tidak boleh menyalahkan pihak syarikat sahaja, mungkin ada kekangan yang lain tetapi apabila akta itu dipinda nanti, ia membolehkan mereka berusaha untuk mendapatkan sijil halal," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Jelajah Sahabat Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) 1Malaysia di Masjid Putra di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan beberapa hotel bertaraf lima bintang yang tidak memohon pensijilan halal.

4 comments:

Abhamz said...

salam, memang patut hal ini dikuatkuasakan serta merta kerana pihak hotel2 terutama yg dah establish buat endah tak endah saje...tapi bila bulan puasa mereka nilah yg mula2 dah promosi bufet ramadhan...umat Islam perlu berhati-hati akan hal ini..

Afiq Ikhwan... said...

sy sakong seratus peratus...xkan hilang Islam di muka bumi ini....

YuSeNzE - KniGhT said...

Pensijilan halal mmg bkn dah lama diwajibkan ke?? hahha..

Baik masak sendiri je kat rumah, walaupun hanya sardin dan telur dadar menjadi santapan tapi kenikmatan mkn ramai2 dpt di rasai... hehhe..

Muhammad Saffuan said...

Pensijilan saja tak cukup, kena wujudkan AKTA HALAL Malaysia, barulah negara kita boleh dikenali sbg HUB HALAL yg boleh menjadi contoh kpd negara lain. Pendapat sy jugak.. bagi kursus/ apa2 yg berkaitan pengendalian makanan, perlu ada campur tangan JAKIM/yg berwajib... Maknanya sapa2 yg nk mengendalikan bisnes produk makanan perlu melalui kursus wajib HALAL, sebab kebanyakkan org FAHAM HALAL ITU PRODUK,TETAPI HALAL yg SEBENAR adalah bermula dgn proses, termasuk pengurusan.wallahualam